tirsdag 12. februar 2013

Verdens beste bolleoppskrift



Litt tregt ute, da jeg var veldig opptatt på fastelaven med å spise boller og krem til frokost, og ikke minst feire min egen bursdag. Man har alltid noe man kan feire, og alltid en god grunn til å spise noe søtt og godt! 
Disse bollene er så gode, at de er verdt å noterer ned til neste fastelaven! For en bedre bolleoppskrift finnes ikke! Bruker denne oppskriften også til normale boller.


  • 900-1000 gram hvetemel
  • 5 dl melk (ca 30 grader)
  • 25 gram fersk gjær (eller 1/2 pose tørrgjær)
  • 175 gram sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 1/4 ts salt
  • 1 egg
  • 150 gram smør, i terninger
  • (1 egg til pensling)
1. Ha alle ingredienser, med unntak av smøret, i bakebollen. Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i væsken, bare smuldre den lett opp med hendene.
Det beste resultatet får du dersom du benytter en kjøkkenmaskin med eltekroker. 
2. La deigen elte i ca 10 minutter på sakte til middels fart. Juster eventuelt med mere mel dersom deigen virker løs. 
3. Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen, etter ca 10 minutter. Øk gjerne farten underveis.
4. Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett deigen på et trekkfritt sted for heving og la den heve til omtrent dobbel størrelse.
5. Ha bolledeigen på melet underlag og del den opp i 24-32 biter, avhengig av hvor store boller du vil lage. Fordel bollene på to bakepapirkledte stekebrett og la dem heve under klede til omtrent dobbel størrelse.
6.Pensle de ferdighevede bollene forsiktig med sammenvispet egg, og stek bollene ved ca 225 grader (over- og undervarme) i 10-12 minutter. Steketiden vil variere alt etter hvor stort bakverket ditt er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden. Bollene er ferdigstekte når de har en gylden overflate og er lett brune under. Avkjøl bollene på rist.

Så er det bare å fylle de opp med syltetøy, krem og et godt dryss med melis! Alt etter smak og behag! 

Que aproveches!  


Det nærmer seg Valentinesday også, hva skal du bake for noe godt til din kjære da?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar